De ce se exfoliază unghiile

Unghiile sunt o parte esențială a aspectului nostru fizic și a sănătății noastre generale. Ele sunt compuse dintr-un strat dur, numit unghie, care acoperă și protejează vârful degetelor noastre. Cu toate acestea, există situații în care unghiile noastre pot începe să se exfolieze, ceea ce poate fi frustrant și inconfortabil.

Cauzele exfolierii unghiilor

Există mai multe motive posibile pentru care unghiile se pot exfolia:

 • Deshidratarea: Lipsa de hidratare poate afecta sănătatea unghiilor, făcându-le să devină fragile și să se exfolieze mai ușor.
 • Deficiențe nutriționale: Lipsa anumitor vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina B, fierul și zincul, poate duce la probleme ale unghiilor, inclusiv exfoliere.
 • Expunerea la substanțe chimice agresive: Contactul frecvent cu substanțe chimice dure, precum cele găsite în produsele de curățare sau în uneltele de lucru, poate deteriora unghiile și poate provoca exfolierea lor.
 • Leziuni sau traume: Loviturile sau traumele repetate ale unghiilor pot afecta structura lor și pot duce la exfolierea acestora.
 • Infecții fungice: Unele infecții fungice ale unghiilor, cum ar fi onicomicoza, pot cauza exfolierea unghiilor și alte probleme.

Prevenirea exfolierii unghiilor

Pentru a preveni exfolierea unghiilor, este important să avem grijă de ele și să le oferim nutriția și hidratarea necesare:

 • Mențineți unghii curate și tăiate: Evitați acumularea de murdărie și bacterii sub unghii, iar în timpul tăierii, asigurați-vă că folosiți un instrument de tăiere curat și ascuțit.
 • Hidratați-vă unghiile: Aplicați regulat o cremă hidratantă sau ulei pentru cuticule pentru a menține unghiile hidratate și sănătoase.
 • Consumați o dietă echilibrată: Asigurați-vă că dieta dvs. include suficiente proteine, vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea unghiilor.
 • Protejați unghiile de substanțele chimice: Purtați mănuși de protecție atunci când lucrați cu substanțe chimice dure pentru a evita deteriorarea unghiilor.
 • Tratați infecțiile fungice: Dacă suspectați că aveți o infecție fungică a unghiilor, consultați un medic pentru diagnostic și tratament adecvat.

Tratamentul exfolierii unghiilor

Dacă unghiile dvs. deja s-au exfoliat, există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a le trata și a le îmbunătăți aspectul:

 • Utilizați unghii de calitate: Alegeți produse pentru îngrijirea unghiilor care sunt blânde și hidratante pentru a ajuta la repararea și întărirea unghiilor exfoliate.
 • Aplicați tratamente speciale: Există diverse tratamente disponibile pentru unghii exfoliate, cum ar fi lacurile de întărire sau uleiurile speciale, care pot ajuta la refacerea și protejarea unghiilor.
 • Consultați un specialist: În cazul în care exfolierea unghiilor persistă sau devine severă, este recomandabil să consultați un dermatolog sau un specialist în îngrijirea unghiilor pentru evaluare și tratament adecvat.

Exfolierea unghiilor poate fi un semn că unghiile noastre nu primesc nutriția și îngrijirea adecvată. Prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase și a unei rutine de îngrijire a unghiilor, putem preveni și trata eficient exfolierea acestora, menținându-le sănătoase și frumoase.

Impactul stresului asupra sănătății unghiilor

Stresul poate juca un rol semnificativ în sănătatea unghiilor noastre, putând contribui la exfolierea lor. Acesta poate perturba echilibrul hormonal și poate afecta capacitatea organismului de a absorbi nutrienții esențiali pentru sănătatea unghiilor. De asemenea, stresul poate determina obiceiuri precum mușcatul unghiilor sau rostogolirea acestora, care pot agrava problemele deja existente ale unghiilor.

Întrebări Frecvente

Întrebare Răspuns
Ce rol are hidratarea în sănătatea unghiilor? Hidratarea este esențială pentru menținerea flexibilității și rezistenței unghiilor. Lipsa hidratării poate duce la fragilizarea și exfolierea unghiilor.
Cum pot identifica o infecție fungică a unghiilor? Infecțiile fungice ale unghiilor pot fi recunoscute prin simptome precum decolorarea, îngroșarea sau desprinderea unghiei. Este recomandabil să consultați un medic pentru diagnostic și tratament.


Vezi și:

Francoz

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Francoz

Lasă un comentariu