De ce se rup unghiile

Unghiile sunt o parte esențială a aspectului nostru și, de multe ori, o reflectare a sănătății noastre generale. Cu toate acestea, se întâmplă adesea să ne confruntăm cu situația neplăcută în care unghiile noastre se rup, ceea ce poate fi nu doar inestetic, ci și inconfortabil. Este important să înțelegem motivele din spatele acestui fenomen pentru a putea lua măsuri preventive și corective adecvate.

Cauzele ruperii unghiilor

Există o serie de factori care pot contribui la ruperea unghiilor:

 • Umiditatea: Excesul de expunere la apă poate slăbi unghiile și le poate face mai susceptibile la rupere.
 • Utilizarea excesivă a substanțelor chimice: Contactul frecvent cu substanțe chimice dure, precum detergenții sau produsele de curățare, poate deteriora unghiile.
 • Manichiura necorespunzătoare: Utilizarea excesivă a unghiilor ca instrumente pentru deschiderea obiectelor sau aplicarea unei presiuni excesive pe unghii în timpul manichiurii poate slăbi structura lor.
 • Deficiențele nutriționale: Lipsa anumitor nutrienți, precum proteinele, vitaminele sau mineralele, poate afecta sănătatea și rezistența unghiilor.
 • Trauma fizică: Loviturile sau traumele la nivelul unghiilor pot cauza ruperea lor, mai ales dacă sunt repetate sau severe.
 • Boala: Unele afecțiuni medicale, cum ar fi psoriazisul sau eczema, pot afecta unghiile și le pot face mai fragile.

Cum să prevenim ruperea unghiilor

Pentru a preveni ruperea unghiilor, este important să avem grijă de sănătatea lor și să adoptăm anumite practici:

 • Menținerea unghiilor scurte: Reducerea lungimii unghiilor poate minimiza riscul de rupere.
 • Folosirea mănușilor: Atunci când lucrăm cu substanțe chimice sau efectuăm activități care pot afecta unghiile, este recomandabil să purtăm mănuși de protecție.
 • Îngrijirea corectă: Utilizarea unor produse de îngrijire adecvate pentru unghii și cuticule poate întări structura lor și le poate proteja împotriva ruperii.
 • Menținerea unei alimentații echilibrate: Asigurarea unei alimentații sănătoase și echilibrate, bogate în nutrienți esențiali pentru sănătatea unghiilor, poate contribui la prevenirea ruperii acestora.
 • Vizite regulate la specialist: Consultarea unui dermatolog sau a unui specialist în îngrijirea unghiilor poate oferi sfaturi personalizate și soluții pentru problemele individuale ale unghiilor.

În concluzie, ruperea unghiilor poate fi cauzată de o varietate de factori, iar prevenirea acestui fenomen implică adoptarea unor practici adecvate de îngrijire și menținere a sănătății unghiilor. Prin înțelegerea cauzelor și luarea măsurilor preventive corespunzătoare, putem păstra unghiile sănătoase și frumoase.

Tratamente naturale pentru unghii fragile

Pentru cei care preferă opțiuni naturale pentru îngrijirea unghiilor, există mai multe remedii pe care le pot încerca:

Remediu Beneficii
Ulei de măsline Îmbunătățește hidratarea și flexibilitatea unghiilor.
Gelatină Conține proteine esențiale pentru sănătatea unghiilor și le poate întări.
Aloe vera Are proprietăți hidratante și calmante, ajutând la menținerea sănătății unghiilor.

Aceste tratamente pot fi folosite în combinație cu măsurile preventive menționate anterior pentru a îmbunătăți starea și rezistența unghiilor.

Întrebări Frecvente

 • Cum pot identifica dacă unghiile mele sunt fragile din cauza unei deficiențe nutriționale?
 • Există riscul ca utilizarea frecventă a lacului de unghii să dăuneze sănătății unghiilor?
 • Cât de des ar trebui să îmi tai unghiile pentru a preveni ruperea lor?


Vezi și:

Francoz

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Francoz

Lasă un comentariu