Unghie incarnată tratament

Când vine vorba de unghia încarnată, tratamentul corect poate face diferența între o vindecare rapidă și complicații dureroase. Este esențial să abordezi această problemă cu seriozitate și să urmezi îndrumările corecte pentru a asigura vindecarea eficientă a acesteia.

Îngrijirea la domiciliu

În cazurile ușoare sau în stadiile incipiente ale unei unghii încarnate, tratamentul la domiciliu poate fi eficient. Acesta poate implica înmuierea piciorului în apă caldă cu sare sau săpun de câteva ori pe zi pentru a reduce inflamația și a facilita îndepărtarea oricărei acumulări de murdărie sau bacterii.

De asemenea, este recomandată folosirea de comprese calde sau tampoane de bumbac îmbibate în soluții antiseptice pentru a menține zona curată și pentru a preveni infectarea.

Corectarea unghiei

Pentru cazurile mai severe sau persistente de unghie încarnată, este posibil să fie necesară corectarea fizică a unghiei. Aceasta poate fi efectuată de către un medic specialist în condiții sterile. Procedura implică tăierea și îndepărtarea parțială a unghiei încarnate pentru a permite creșterea corectă a acesteia în viitor.

În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală minoră pentru a corecta problema în mod permanent.

Tratament medicamentos

Pentru a controla durerea și inflamația asociată cu unghia încarnată, medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene (AINS) pot fi recomandate. Acestea pot fi administrate oral sau sub formă de unguente sau geluri aplicate local.

De asemenea, antibioticele pot fi prescrise în cazurile în care există semne de infecție.

Prevenirea recidivei

Pentru a preveni recurența unghiei încarnate, este important să acorzi atenție încălțămintei potrivite și să eviți tăierea excesivă a unghiilor. De asemenea, este recomandat să menții igiena picioarelor și să eviți traumatismele locale care ar putea duce la recidivă.

Consultarea unui medic este întotdeauna recomandată pentru un diagnostic și un tratament adecvat în cazul unei unghii încarnate.

Complicații posibile

În unele situații, unghia încarnată netratată sau tratată necorespunzător poate duce la complicații grave. Printre acestea se numără:

Complicație Descriere
Infecție O unghie încarnată poate deveni infectată, ceea ce poate duce la durere intensă, roșeață și secreție de puroi. Infecția poate fi necesar să fie tratată cu antibiotice și poate necesita drenaj.
Abces În cazuri severe, infecția unei unghii încarnate poate duce la formarea unui abces sub unghie, care poate necesita intervenție chirurgicală pentru drenaj.
Creșterea țesutului cicatricial În unele cazuri, o unghie încarnată recurentă sau netratată corect poate duce la formarea de țesut cicatricial în jurul unghiei, ceea ce poate complica tratamentul și poate necesita intervenție chirurgicală pentru corectare.

Întrebări Frecvente

  • Cât timp durează recuperarea după corectarea unei unghii încarnate?
  • Care sunt simptomele unei infecții asociate cu unghia încarnată?
  • Pot să tratez o unghie încarnată acasă sau trebuie să consult un medic?
  • Cât de des ar trebui să verific picioarele pentru a preveni recurența unei unghii încarnate?


Vezi și:

Francoz

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Francoz

Lasă un comentariu