De ce se învinețesc unghiile

Cu siguranță, mulți dintre noi ne-am întrebat la un moment dat de ce unghiile noastre se învinețesc. Acest fenomen poate fi deranjant și uneori chiar alarmant, dar există explicații științifice și medicale care stau la baza acestui proces.

Cauzele învinețirii unghiilor

Există mai multe cauze posibile pentru învinețirea unghiilor, iar acestea pot varia de la leziuni minore până la afecțiuni medicale subiacente.

Leziuni

Una dintre cele mai comune cauze ale învinețirii unghiilor este traumatismul. Lovirea unghiei sau prinderea acesteia între obiecte poate duce la hemoragie subunghială, determinând învinețirea. Aceasta poate fi însoțită de durere și umflături, iar în cazurile severe, poate fi necesară intervenția medicală.

Infecții fungice

Infecțiile fungice ale unghiilor, cunoscute și sub numele de onicomicoză, pot provoca învinețirea unghiilor. Aceste infecții pot fi rezultatul expunerii la ciuperci și pot afecta atât unghiile de la mâini, cât și cele de la picioare. În plus față de învinețire, infecțiile fungice pot determina și schimbări în textură și culoare.

Traume repetate

Activități care implică traume repetitive ale unghiilor, cum ar fi utilizarea frecventă a unghiilor pentru a desfășura sarcini sau expunerea la substanțe chimice dure, pot duce la învinețirea acestora. În timp, aceste traume pot deteriora unghia și pot provoca modificări permanente ale acesteia.

Subtierea unghiilor

Unghiile subțiri și fragile sunt mai predispuse la învinețire, deoarece sunt mai susceptibile la deteriorări minore. Factori precum malnutriția, deficiențele de vitamine și afecțiunile medicale pot contribui la subțierea unghiilor și, implicit, la învinețirea acestora.

Boli de sânge și circulatorii

Anumite boli de sânge și circulatorii, cum ar fi trombocitopenia sau purpura trombocitopenică, pot provoca învinețirea unghiilor. Aceste afecțiuni afectează capacitatea organismului de a coagula sângele corespunzător, determinând apariția vânătăilor și învinețirii în diverse părți ale corpului, inclusiv sub unghii.

Tratamentul și prevenirea învinețirii unghiilor

Tratamentul pentru învinețirea unghiilor depinde de cauza subiacentă și de gravitatea leziunii. În cazul leziunilor minore, odihna și aplicarea gheții pot ajuta la reducerea umflăturii și a durerii. Pentru leziuni mai severe sau infecții, este recomandată consultarea unui medic pentru evaluare și tratament adecvat.

Pentru a preveni învinețirea unghiilor, este important să acordăm atenție igienei și să evităm traumele inutile. De asemenea, este recomandabil să purtăm echipament de protecție adecvat în timpul activităților care prezintă riscuri de leziuni la nivelul unghiilor.

În concluzie, învinețirea unghiilor poate fi rezultatul mai multor factori, inclusiv leziuni, infecții și afecțiuni medicale. Este important să fim conștienți de aceste cauze și să luăm măsuri pentru a preveni și trata acest fenomen în mod corespunzător.

Complicații asociate învinețirii unghiilor

În unele cazuri, învinețirea unghiilor poate fi asociată cu complicații suplimentare care necesită atenție medicală. Aceste complicații pot varia în funcție de cauza subiacentă a învinețirii și de gravitatea afecțiunii.

Pentru a ilustra acest lucru, următorul tabel oferă o comparație între complicațiile asociate leziunilor minore și cele asociate afecțiunilor medicale severe:

Complicații Leziuni minore Afecțiuni medicale severe
Durere Ușoară până la moderată Moderată până la severă
Umflături Posibile, dar ușoare Pot fi prezente și severe
Necesitatea intervenției medicale Rară Adesea necesară

Este important să se acorde atenție oricăror simptome suplimentare și să se caute asistență medicală dacă învinețirea unghiilor este însoțită de disconfort semnificativ sau de alte semne de complicații.

Întrebări Frecvente

  • Ce trebuie să fac dacă învinețirea unghiilor nu dispare în câteva zile?
  • Care sunt semnele că învinețirea unghiilor poate fi asociată cu o afecțiune medicală subiacentă?
  • Există modalități de prevenire a învinețirii unghiilor în timpul activităților fizice intense?


Vezi și:

Francoz

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Francoz

Lasă un comentariu